Een huurwoning zoeken

Bent u op zoek naar een huurwoning? 
Een huurwoning zoeken en vinden doet u op www.woongaard.com. Daar schrijft u zich in én zoekt u via die website naar een woning. Het is belangrijk dat u de juiste gegevens opgeeft. Uw inkomen, huishoudsamenstelling en leeftijd bepalen voor welke woning u in aanmerking komt. Na inschrijving ziet u de huurwoningen die passen bij uw situatie.
Bij uw inschrijving, kunt u zich aanmelden voor de gratis Digizine van Woongaard. De Digizine is een e-mail met hierin wekelijks het aanbod huurwoningen dat past bij uw situatie en woonwensen. Dit maakt het zoeken nog makkelijker.

Tip! Vul bij woonwensen alleen de gewenste woonplaats in. Dit voorkomt dat u passende woningen mist.   

Woning gevonden via Woongaard?
Als u een woning gevonden heeft, kunt u hierop reageren. U kunt maximaal op 3 woningen reageren waarvan de reactietermijn nog loopt.

Tip! Reageer alleen als u voor de woning in aanmerking wilt komen. U komt niet hoger op de wachtlijst, wanneer u op veel woningen gereageerd heeft.

Bent u na sluiting van de reactietermijn de eerste kandidaat, dan ontvangt u een uitnodiging van de woningcorporatie om de woning te bekijken.

Woning weigeren
Na bezichtiging kunt u de woning accepteren of weigeren. U kunt de woning zonder verdere gevolgen weigeren. U komt hierdoor niet onderaan de wachtlijst te staan en uw inschrijving blijft ongewijzigd. U kunt gewoon opnieuw via woongaard reageren op andere woningen. 

Woning accepteren
Accepteert u de woning, dan controleert de woningcorporatie uw gegevens. Wordt de woning aan u toegewezen, dan ondertekent u het huurcontract. U kunt dan ook eventuele afspraken met de voorgaande bewoners maken voor overname van spullen zoals gordijnen en vloerbedekking. 

Veel gevraagd over Een huurwoning zoeken

Hoe kan ik me bij SCW inschrijven?

U kunt zich inschrijven via onze gezamenlijke website www.woongaard.com.

Hoe kan ik reageren op beschikbare woningen?

U kunt via de website www.woongaard.com reageren op beschikbare woningen. Hiervoor is het noodzakelijk om in te loggen op de website.

Hoe werkt het toewijzen van een woning?

Voor de meeste woningen is uw inschrijfdatum bepalend bij het aanbieden van een woning.
Wij kennen een voorrangsregeling voor urgente kandidaten. Woningzoekenden met urgentie krijgen voorrang voor de woningen, waarbij in de advertentie nadrukkelijk staat dat mensen met een urgentie voorrang hebben.
Wij wijzen tenminste negentig procent van onze vrijgekomen sociale huurwoningen toe aan huishoudens met een inkomen van maximaal € 41.056 per jaar (prijspeil 1 januari 2018). Hiermee voldoen wij aan de Europese regelgeving.
Een sociale huurwoning heeft een huurprijs die niet hoger is dan € 710,68 (prijspeil 1 januari 2018).

Hoeveel huurwoningen heeft SCW?

Met een zeer divers aanbod van ongeveer 3.600 betaalbare woningen kan iedereen terecht bij SCW.

Ik heb een woning voorlopig toegewezen gekregen. Hoe gaat het nu verder?

U heeft gereageerd op een woning. U bent de woningzoekende met de langste inschrijfdatum. Wij sturen u een e-mail met de mededeling dat u in aanmerking komt voor de woning en nodigen u uit voor een toewijzingsgesprek. Mochten we geen e-mail adres van u hebben, dan nodigen wij u telefonisch of per post uit voor een toewijzingsgesprek. Wij informeren u tijdens het gesprek over de woning en wat er bij het huren van een woning komt kijken. Daarnaast controleren we de door u meegenomen documentatie op volledigheid en voeren wij een inkomenstoets uit om na te gaan of u voldoet aan de inkomenseisen.

Moet ik een wijziging in mijn inkomen doorgeven?

Een wijziging in uw inkomen kunt u aanpassen door in te loggen op uw woongaard account.

Waar verhuurt SCW woningen?

Wij verhuren woningen in Tiel, Wadenoijen en Kapel-Avezaath.

Waarom vind ik een leegstaande woning niet bij Woongaard?

Sommige woningen die leegkomen gebruiken we tijdelijk als wisselwoning. Dit zijn woningen die tijdelijk door andere huurders worden bewoond, die vanwege een renovatie niet in hun woning kunnen wonen. Als het renovatieproject is afgerond, worden deze wisselwoningen weer via Woongaard te huur aangeboden.

Wat gebeurt er als ik meer ga verdienen en boven de grens kom?

Er gebeurt in principe niks. Alleen als u een nieuwe woning toegewezen krijgt wordt het inkomen opnieuw getoetst. Dan gelden de nieuwe regels en kan het zijn dat u op basis van uw inkomen niet overal voor in aanmerking komt.

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een woning?

De gemiddelde wachttijd is afhankelijk van woonplaats, type woning en de huurprijs. De gemiddelde wachttijd voor een flatwoning is 3 jaar. De gemiddelde wachttijd voor een eengezinswoning of seniorenwoning is 5 jaar.

Wat is een zoekprofiel?

Waar u wilt wonen; welk woningtype u zoekt; hoeveel slaapkamers u wilt; de maximale huurprijs die u wilt betalen, etc. Aan de hand van deze gegevens bepaalt Woongaard welke woningen voor u interessant zijn. Andere woningen worden dan niet meer getoond. Heeft u bijvoorbeeld aangegeven alleen in Tiel te willen huren, dan krijgt u alleen woningen binnen Tiel te zien.

Wat is mijn belastbaar inkomen?

Alle inkomsten die u als huurder heeft; hieronder valt het belastbare bruto inkomen van uw totale huishouden, zoals dit door de belastingdienst wordt berekend (het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee). Dit is inclusief vakantiegeld en eventueel rendement op vermogen en/of andere inkomsten die de belastingdienst als inkomsten beschouwt. Voor meer informatie of een berekening van uw belastbaar inkomen, gaat u naar de website van de belastingdienst.

Wat zijn de consequenties als ik wil verhuizen?

Bij verhuizing wordt het inkomen opnieuw getoetst. Dan kan het zijn dat u op basis van uw inkomen niet overal voor in aanmerking komt.

Inkomensgrenzen en huurprijzen

Hier vindt u de meest recente inkomenstabel en huurprijsgrenzen.

Wat zijn vrije huursector woningen?

Naast sociale huurwoningen hebben we ook duurdere huurwoningen. We noemen deze woningen vrije huursector woningen. Voor deze woningen krijg je geen huurtoeslag. De woningen hebben een huurprijs boven € 710,68. De woningen wijzen we toe aan woningzoekenden met een inkomen boven € 41.056

Werken alle woningcorporaties op dezelfde manier?

Nee, iedere woningcorporatie hanteert een eigen beleid. Binnen Woongaard hanteren de woningcorporaties wel een vergelijkbaar beleid.

Wordt een woningaanbieding ingetrokken als ik teveel verdien?

Als na toetsing blijkt dat uw inkomen te hoog is volgens de regels van SCW, wordt de woningaanbieding inderdaad ingetrokken.

Heeft SCW aanleunwoningen te huur of appartementen bij een verzorgingshuis?

Ja, we hebben verschillende mogelijkheden. We zetten ze op een rijtje voor u: 

De Vier Gravinnen 

De Vier Gravinnen is een groot complex waar een verzorgingshuis in zit maar ook aanleunwoningen en normale huurwoningen. Voor de aanleunwoningen heeft u een CIZ-indicatie nodig. U kunt zich met uw indicatie melden bij het STMR. Het STMR houdt een wachtlijst bij voor de aanleunwoningen. De normale huurwoningen worden geadverteerd op Woongaard. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u ingeschreven zijn bij Woongaard. Daarnaast kunt u bij elke woning de voorwaarden lezen. Staat u nog niet ingeschreven bij Woongaard, dan kunt u dit hier doen. 

Lingeborgh 

Naast de Lingewaarde, aan de Gasthuislingelaan, staan ook aanleunwoningen.n. Voor de aanleunwoningen heeft u een CIZ-indicatie nodig. U kunt zich met uw indicatie melden bij het SZDB. Het SZDB houdt een wachtlijst bij voor de aanleunwoningen. Voor de normale huurwoningen hier geldt hetzelfde als bij De Vier Gravinnen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u ingeschreven zijn bij Woongaard. Daarnaast kunt u bij elke woning de voorwaarden lezen. Staat u nog niet ingeschreven bij Woongaard, dan kunt u dit hier doen.”

 

Hoe kan ik mij inschrijven als woningzoekende voor nieuwbouw Kwadrant?

Dit is (nog) niet mogelijk, verdere informatie volgt zodra deze beschikbaar is.

Inschrijving bij www.woongaard.com is een vereiste om in aanmerking te kunnen komen voor eventueel beschikbare woningen.

16 meer vragen tonen