Vinkenhof feestelijk geopend

Begin september vierden bewoners, bouwers, provincie, gemeente en woningcorporatie de opening van de vernieuwbouwde wijk Vinkenhof.

Het zijn de oudste huurwoningen van woningcorporatie SCW en ze voldoen weer aan de eisen van deze tijd. De woningen hebben een A of A+ label en een warmteterugwin-installatie.

Bouwbedrijf Vastbouw startte in 2015 met de vernieuwbouw van de wijk. Sindsdien werden steeds plukjes van zes tot acht woningen vernieuwd. De bewoners gingen in de tussentijd naar een wisselwoning. Gebroeders Van Kessel uit Buren ging ondertussen aan de slag met de openbare ruimte van de wijk. Het afronden van het project was reden voor het organiseren van een feestelijke afronding van het wijkontwikkelingsproces van de wijk. Daarbij onthulde wethouder Frank Groen de naam van de St Josephhof, maar verder is in Vinkenhof alles hetzelfde gebleven.

De buurt bestaat uit een kleine tachtig woningen van bijna honderd jaar oud. Het is een klassiek voorbeeld van het tuindorp met het centrale St. Josephplein en de symmetrische vormgeving.
‘Dit is een prachtige wijk met veel historie en groen. Vanwege mijn bouwachtergrond kijk ik er met veel interesse naar. Maar het gaat erom dat bewoners zich prettig voelen en betrokken zijn, iedereen draagt zorg voor zijn eigen woonomgeving’, zei wethouder Frank Groen.

Achter de gevel zijn de woningen sterk verduurzaamd, evenals de openbare ruimte. De uitstraling van tuindorp is weer terug ‘en daarmee blijft een stukje authentieke en beeldbepalende identiteit van onze stad bewaard’, stelt directeur-bestuurder Herman Suijdendorp van SCW. ‘Dit zegt iets over onze woningcorporatie, wij zijn thuis in Tiel en geworteld in de lokale samenleving.’

De betrokkenheid van de bewoners en de saamhorigheid onderling was voor de Provincie Gelderland een belangrijke reden om aan de wijkontwikkeling bij te dragen. ‘In de rondleiding met de wijkambassadeurs zag ik dat mensen hier echt op elkaar zijn gericht en voor elkaar zorgen’, vertelt gedeputeerde Josan Meijers. De Provincie droeg uit het impulsplan voor de revitalisering van de wijk en uit de robuuste investeringsimpuls voor de verduurzaming van de woningen bij aan het project.

De gedeputeerde opende op 1 september met een druk op de knop figuurlijk de wijk. ‘De provincie is trots op dit project. Deze plek in de stad is enorm opgeknapt en wellicht gaat het verder, want ik heb begrepen dat er ook plannen zijn voor de omliggende straten. Zo’n olievlekwerking is voor ons zeer de moeite waard.’

De bewoners werden getrakteerd op tuindoeken voor hun poortdeuren met historische foto’s van de wijk en kregen een programma met entertainment, versnaperingen van De Fijnproever en echte Tielsche Kermiskoek aangeboden.

Met de afronding van het project neemt de aanwezigheid van de bouwbedrijven, woningcorporatie en gemeente af en wordt wijk weer ‘gewoon van de bewoners’. Maar het contact tussen de partijen blijft nauw: een aantal bewoners heeft zich opgeworpen als wijkambassadeur. Zij vormen de oren en ogen van Vinkenhof.

 

Foto's Jan Bouwhuis

Terug naar overzicht